Fransa Rotavirüs Aşısı Uygulamasını Sorguluyor

Fransa Rotavirüs Aşısı Uygulamasını Sorguluyor

11 Ağustos 2015

L’Express, Agence France Presse ve diger medya kaynaklarının haberine göre Fransa’da yeni doğan bebekler için tavsiye edilen iki aşı – Rotarix ve Rotateq – yaşanılan 2 ölüm ve 200’ü ağır olmak üzere yol açtığı 500 istenmeyen etki nedeniyle rutin kullanımdan çıkartılabilir. Bu aşıların, bağırsakların içiçe geçip kendi üstüne katlanmasıyla tıkanmaya ve bazı durumlarda da bu yolla ölüme yol açtığı düşünülüyor.

düğümMedyadaki bu haber Fransa’da bu aşıların yaygın kullanımının sorgulanması gerektiği görüşündeki Fransa’nın istatistik komitesi tarafindan Fransa Genel Sağlık Müdürlüğüne verilmis bir raporun ardından yayınladı.

Bu tehlikeler dolayısıyla Fransa’ın ilaç güvenilirliğini kontrolden sorumlu daire MSNA, bu hafta 160.000 doktora bu aşıyı bebeklerine yaptırmış olan anne-babaları, aşıyı yaptırdıktan itibaren 30 gün içerisinde bebeklerinde ortaya çıkabilecek rahatsızlık belirtilerine karşı uyarmaları tavsiyesinde bulundu.

Bu iki aşı, çocukların neredeyse tümü tarafından 5 yaş altında geçirilip atlatılan rotavirüs enfeksiyonundan koruma amaçlı yaptırılıyor. Rotavirüs’e yakalanan çocuklarda ateş, kusma ve ishal görülebiliyor.

GSK tarafindan uretilen Rotarix ve Merck tarafindan üretilen RotaTeq aşıları 2006 ve 2007 yıllarında Fransa’da satış için onaylanmıştı. Kanada ve Amerika’da da satışı onaylanan bu iki aşı 2010 yılında tartışma yaratmış, FDA tarafindan mikroplu olduğu tespit edilince kullanımı geçici olarak askıya alınmıştı. Rotateq, zorunlu aşılamanın sıkı taraftarı bilim adamı Paul Offit’e patentli olunca tartışmalar alevlenmisti. Bu iki aşıdan önce piyasaya sürülen Wyeth’in Rotashield marka rotavirüsü aşısı, piyasaya çıkmasıyla birlikte ilk 9 ay  içinde sebep olduğu 100’ün üzerinde bağırsak düğümlenmesi ve 1 de ölüm vakası nedeniyle 1999’da Amerika piyasasından çekilmişti.

Çeviren: Sn. Oğuzhan Tura

Kaynak: Yenidoğanlarda görülen ölüm vakaları yüzünden Fransa, iki aşının rutin kullanımını yeniden değerlendirmeye alıyor

Ed Not: Bu noktada, Çocuk İmmünoloji-Allerji Uzmanı, Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ın rotavirüsü aşısı ile ilgili medyaya yansıyan açıklamasının Türkiye’deki anne-babaların ilgisini çekeceğini düşünüyor ve paylaşıyoruz:

“ROTAVİRÜS AŞISININ YAN ETKİSİ

Rotavirüs enfeksiyonu beş yaş altındaki ishallerin büyük bir kısmını teşkil etmekdedir, 2-3 milyon vakanın sadece 20-60 kadarı o da, uygun ve vaktinde tedavi verilmediği için kaybedilmekdedir. Anne sütü alan iki yaş altı bir çocukda bu enfeksiyonun görülme ihtimali çok düşükdür. Vahşi virüsle bir defa karşılaşdıkdan sonra, farklı suşlarla enfekte olsa bile çok hafif geçirmekdedir. Aşı ile edinilen bağışıklık da ise bu durum varid değildir. Aşı yan etkisinin en çok görüldüğü aşı budur. Bağırsak düğümlenmesi en sık görülen yan etkisi olup, en ciddî yan etkisi ise Kawasaki hastalığıdır. Benim son bir yılda rotavirüs aşısına bağlı dört vakam oldu, biri serebrovasküler olay olup çok ağır bir vaka idi, diğerleri bağırsak düğümlenmesi (intussusception) ve kronik kabızlık şeklinde idi.

kawasaki

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.