Aşı yaptırmıyorum peki ya Sağlık Ocağına ne diyeceğim?

Asi yaptirmamaya karar verdikten sonra Saglik Ocaklari ve doktorlarla iliskileri sorunsuz kurabilmek icin pek cok soru almaktayim. Asagida ASI YAPTIRMAYA MECBUR DEGILSINIZ platformu tarafindan yazilan yaziyi okumanizi ve en alttaki iletisim bilgilerini kullanarak yardim alabilme olanaginiz oldugunu haber vermek isterim.

Son günlerde Çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelere yönelik, konuyla ilgili sağlık ve kamu personelinin hukuksuz uyarılarını içeren başvurular almaktayız.

Öncelikle bilinmelidir ki salgın hastalıklar dışında ailenin rızası dışında çocuklara aşı yapılması hukuka aykırı bir durumdur.

Çocuğunuza aşı yaptırmazsanız devlet çocuğunuzu elinizden alır, polis zoruyla gelir aşı uygularız tarzında biraz da tehditvari bu gibi ikazlara karşı aşağıdaki gibi bir yol haritası izleyebilirsiniz.

Bahsi geçen tarzda uyarılarda bulunan kamu personelinden ikazlarının hukuki dayanaklarını belgelemelerini yazılı olarak isteyin,belgeleyememeleri, size saygısız davranmaları ve hakkınızda hukuksuz işlem başlatmaları halinde hem sizin ve çocuğunuzun uğradığı manevi zararın (sütten kesilme, psikolojik travma vb..) tazmini için hem de görev suçu işlemiş olacaklarından Türk Ceza Kanunun 228 inci maddesi uyarınca kendileri hakkında şikayetçi olacağınızı söyleyebilirsiniz. Ayrıca linkteki dosyalarda yolladığımız mahkemelerin benzer talepler için verdiği red ve bozma kararlarının da çıktısını alıp kendilerine verebilirsiniz.

Konuyla ilgili sağlık ocaklarında ek5 aşı /izlem red tutanağını doldurabilir ve iadei taahütlü posta kanalıyla kendilerine ulaştırıp, işleme konduktan sonra dilekçenin sayı ve tarih bilgisini istediğinizi söyleyin. Ayrıca kanunda aşı yaptırma zorunluluğuna dair bir madde olmadığını, kendilerinin suç olarak algıladığı bir tercih için resmi kanallarda red tutanağı düzenleniyor olmasının suça teşvik eden bir çelişki oluşturup oluşturmadığını sorup bu konudaki haklarınızın hasta hakları yönetmeliği 22. 25. 26. maddeleri ve anayasanın 17.maddesinde çok kesin ortaya konduğunu ve çocuğunuza zorla aşı yapmaya teşebbüs eden personelin kasten yaralama suçuyla yargılanma ihtimaliyle karşı karşıya kalabileceğini de ayrıca belirtin.

Ayrıca böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda bize [email protected] mail adresinden ulaşmanızı da önemle rica ederiz.

Sonrasında ısrar yine devam ederse bize bilgi vereblirsiniz.

www.aymd.org/aymd.zip
http://www.sadehayat.com/zorla-asi-yapmak-kanuna-aykiridir
http://www.zaman.com.tr/gundem_salgin-yoksa-zorunlu-asi-mecburi-degil_2098585.html

9 Comments

  1. HİLKAT
    Tem 26, 2013

    ahh sevgili araştıran anne,Allah senden razı olsun uyanmamıza vesile oldun,zaten aşılar konusunda içimiz rahat değilken,el kadar bebek doğar doğar onlarca iğnelere maruz kalırken ve hayr hayır içimdeki hissiyat asla masum bulmazken ama ah ki ah kanıtlayamazken,iki arada bir derede sanki aşı olmasa yaşayamayacakmış gibi anlatılırken ve işte artık farkındalık zamanı,oğlum bir yaşında nasıl içim yanıyor şimdi ,neden daha önce daha kapsamlı araştırmadım,nasıl engel olmadım aşılara diye,neyseki zararın neresinden dönersen kardır,bundan sonra inş aşı,ilaç bunlara çokça mesafeli olacağım,ve etrafıma haber vereceğim,bilinçlendireceğim inş.,gerekirse burdaki kaynakları çıktı alıp herkese dağıtacağım inş. birde şu topuk kanı için ne düşünüyorsun,onca kirli emelleri görünce verdiğimiz bu kanlarda öyle masum gelmiyor artık..

    • arastirananne
      Tem 28, 2013

      Topuk kaniyla ilgili hicbir arastirmam veya okudugum haber olmadi. Biraz arastirdiktan sonra yeniden yorum yazarim bu konuda.

  2. HİLKAT
    Tem 26, 2013

    buarada kızamık aşısı var hemşire bekliyor,inş pazartesi gidip teslim edeceğim dilekçeyi,biz böyle karar verdik nedenide dilekçede yazıyor diyip hemen uzaklaşsam oradan olurmu,zira vatan haini ilan edicek duruma gelebiliyorlar ve ben bu sürecin sakin ve net geçmesini istiyorum,kargaşasız,iknasız,tartışmasız.. ah ahh aşı yapanlara duyulduğu gibi neden yapmayanlarada saygı duyulmaz ki.. 🙁

    • arastirananne
      Tem 28, 2013

      Blogda begendigin dokumanlari bas istersen, asi mevzuatini da basabilirsin, yaninda gotur. Eger seni taciz etmeye kalkarlarsa bunlari okuyup konusun, ne kadar arastirmaniz var bu konuda diye sorgulayabilirsin. Kendinen emin olursan genelde karsidaki insan cok ustune dusmez. Umarim Allah gonlune gore bir saglikci cikarir karsina 🙂 Aksi olsa bile, guven, her iste bir hayir vardir. Sen de belki digerlerine ornek olacaksindir bu durumla.

  3. sharp
    Ağu 6, 2013

    Bağlı olduğumuz sağlık ocağına çocuğumuzun Aşı programını aile olarak kendimiz takip edeceğimizi ve sorumluluğu aldığımızı belirten basit bir dilekçe verdim.

    • arastirananne
      Ağu 6, 2013

      Hakkinizda hayirlisi olsun, simdi cocugunuzun bagisiklik sistemini nasil kuvvetlendiririz konularini arastirmaya baslayin 🙂
      Insanlarin en buyuk yaptigi hata bu. Asi yaptiriyorum tedbirimi aldim diye dusunuyorlar once. Asi yaptirirken veya yaptirmazken hep en onemli sey cocugunuzun bagisiklik sisteminin kuvvetli olmasidir. Kolay gelsin, saglikli gunler dilerim.

      • sharp
        Ağu 8, 2013

        Kesinlikle katılıyorum

  4. Mila Ceylan
    Eyl 25, 2013

    Merhaba aristirananne!Onceden tebrikler!Ben turkle evli bir yabanciyim.Istanbulda yasiyoruz.Bir bucuk yasinda ogulumuz var.Oguluma hic bir asi yaptirmadim simdiye kadar.Maalesef esim artik beni desteklemiyor-asi yaptirmami istiyor.Meslegim konusma terapistidir ve asilar ne kadar zarar verdigini cok iyi biliyorum.Bildigim kadariyla krese yazdirmak icin asilar tamamlanmis olamsi lazim. Ozel okullar peki nasil,bilginiz var mi? Bilgi verirseniz cok memnum olurum.
    Saygilar,Mila
    P.S. Sorry for my funny turkish 🙂

    • arastirananne
      Eyl 25, 2013

      Mila turkcen gayet guzel hic merak etme 🙂 Ben Kanada’da yasadigim icin maalesef Turkiye’deki prosedurleri takip edemiyorum. Facebook kullanicisiysan beni ekle, orda seni bir iki kisiyle tanistirayim. Bir grup var Asi Yaptirmaya Mecbur degilsiniz isminde, ama kapali grup. Seni birinin dahil etmesi lazim. Oradan bilgi alabilirsin. Turkiye’de okula yazdirabildigini biliyorum ama kresleri bilemiyorum. Belki bu mucadeleyi de sen ustlenirsin 🙂
      Facebook’ta ismim Arastiran Anne. Sevgiler.

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.