Hamilelikte DTB soru-cevap

Soru: 21 hftalık hamileyim.5 dozluk difteri tetanoz aşısı önerdiler, fikirleriniz nelerdir ?

Asena Devlet cevap:
öncelikle aşının markasını öğrenebilir misiniz, prospektüsünü inceleyelim?

Çok çeşitli dT aşısı var ve benim baktıklarımın hepsinde, hamilelikte vurulduğu takdirde fötüse zarar verip vermeyeceği veya kişinin üreme sisteminde araz bırakıp bırakmayacağının ve tabii ki kanser yapıcı veya gen mutasyonuna yol açıcı etkisinin olup olmadığının araştırılMAdığı yazıyor ..

bu aşıyı yaptırmakla siz bu şartları kabul etmiş oluyorsunuz ve ters bir durumda itiraz hakkınız da yok ..

bakın, Türkiye’de bu çok korkulan yenidoğan tetanozunun insidansı neymiş yıllara göre:

TÜRKİYE’DE NEONATAL TETANOZ

Avrupa bölgesinde neonatal tetanozun endemik olduğu tek ülke Türkiye’dir. Türkiye’de 1981-1985 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde 58 neonatal tetanoz olgusu bildirilmiştir (22). 1990 yılında rutin bildirim sistemi ile saptanan neonatal tetanoz olgusu 67 iken, aynı yılda hastanelerde retrospektif olarak yapılan bir araştırmada 164 neonatal tetanoz olgusu tespit edilmiştir. 1991 yılında ise rutin kayıtlarda 67 neonatal tetanoz olgusu ve 20 neonatal tetanoz ölümü bildirilmiştir. Buna karşılık DSÖ 1991 yılı için Türkiye’de 1343 olgu olduğunu tahmin etmektedir. Bu da rutin bildirim ile toplanan verilerin neonatal tetanozun Türkiye’deki gerçek boyutlarını göstermekten uzak olduğunu ortaya koymaktadır (23)

Bakın, Türkiye’de yılda 1 milyon ve hatta üzerinde canlı doğum oluyor ve görülen yenidoğan tenanozu vaka sayısı bu! Tetanozdan da ölüm %100 değildir, çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur, doktorunuza danışın lütfen ..

Kararınızı verirken üstteki bilgiler dışında hesaba katabilecekkeriniz şunlar olabilir:

1- Son 10 yıl içinde hiç tekli tetanoz veya karma aşısını oldunuz mu? Evetse, hemen kan titerlerine baktırın ve koruduğu söylenen oranın üstündeyse kan değerleriniz aşıyı geçiniz ..

2- Normal doğum yapacağınıza göre dikkat etmeniz gereken en önemli şey, göbek bağının steril bir aletle kesilmesi .. bunun dışında bebeği riske sokacak bir şey yok ..

3- Yenidoğan tetanozunun hala endemik olduğu ülkeler çeşitli afrika ülkeleri .. Türkiye’de de Güney Doğu Anadolu Bölgesi .. yaşam şartlarınızı ve bu bölgelerle kıyasladığızda kendinizi ne kadar riskte görüyorsunuz?

Bakın, Türkiye’de evde doğumlar tetanoz riskini arttırır deniyor .. bunun bazı geleneksel işlemlerin uygulandığı kırsal kesimler için geçerli olduğunu anlıyoruz sanırım ..

Zira, burada, Hollanda’da doğumların %80’i evde ebeyle olur .. hamilelikte tetanoz aşılaması teklif dahi etmezler, gerek görülmez .. bu aşılamayı ibadet gibi yapan Amerika dışında bir de herhalde Türkiye vardır dünyada ..

Amerika’da sonlanan hamilelik, erken doğum, doğumdan sonraki ilk gün bebek ölümleri ve ilk 1 yıl içindeki bebek ölümleri maalesef çoğu gelişmiş ülkenin ve hatta bazı az gelişmiş ülkelerin gerisindedir. Gelişim sorunu ve otizm gibi hastalıklar da duymuşsunuzdur artık 50 çocukta 1’in de üstüne çıktı Amerika’da .. tüm bu bilgileri size gelin size aşı yapalım derken vermezler, ama bilmek sizin hakkınız ve doğacak çocuğunuza karşı da göreviniz ..

şimdi en son şu habere bakın ve satır aralarını da aşı mevzusu bağlamında okuyun lütfen: http://www.sabah.com.tr/Gunaydin/Saglik/2013/04/30/bebek-olumlerinde-artis

2 doz hamilelikte, 3 doz da doğum sonrası olmanız öngörülüyor değil mi? Eğer tekli aşı değilse, olacağınız aşıda alüminyum yanında thimerosal (cıva) da var demektir ..

markasını öğrenin, hamilelikte ve doğumdan sonra toplamda sizin ve bebeğinizin kaç Mg alüminyum ve cıvaya maruz kalacağınızı hesaplayalım .. bunların tek tek zararları ile ilgili dünya kadar bililmsel çalışma var, fakat bunlar asıl birarada kullanıldığında oluşan sinerjik etkinin bunun kat be kat üstünde olduğunu ve bebeğinizin hele ki anne karnındayken tamamen korumasız ve zarara en açık durumda olduğunu unutmayın VE

son olarak ..

iç sesinizi dinleyin .. doğru yolu gösterecektir size .. insanlık annelerin içgüdüleri sayesinde hayatta kaldı bugüne kadar .. ve doğada hiçbir canlı da insan kadar içgüdülerinden uzaklalmadı, uzaklaştırılmadı ..

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.