Japonya neden KKK aşısını yasakladı?

Japonya KKK aşısını 7 yıl önce yapmayı bıraktı – aşıya sırtını dönen nerdeyse tek gelişmiş ülke.

30 yıl içinde 3969 tıbbi tazminat talebinin 1/4ü KKK aşısından çok kötü etkilenenleri içeriyor.

Üçlü aşı Japonya’da 1993 yılında 1.8 milyon çocuğa verilen iki tip aşının rekor sayıda viral olmayan menenjite ve diğer yanetkilere neden olması nedeniyle yasaklandı.

Resmi rakamlar 3 çocuğun ölümü ve 8 çocuğun çok ciddi ve kalıcı sakatlıklarından, duymada hasarlar ve körlükten kol ve bacak kontrolünün kaybına kadar olan sayıları gösteriyor.

Hükümet 1999 yılında KKK aşısını kullanmayı yeniden düşündü ancak daha sonra yasağı devam ettirip kızamık, kızamıkçık ve kabakulak için tekli aşılar kullanmayı tercih etti.

İngiltere Sağlık Bakanlığı Japonya’nın içindeki kabakulak suşusu nedeniyle İngiltere’de belirli sorunlara neden olan ve güvenlik nedeniyle yasaklanan KKK aşısını kullandığını söyledi.

Japon hükümeti aşısın Nisan 1989 yılında zorunlu olarak uygulanmaya başlamasıyla birlikte yanlış birşeyler olduğunu farketti. Uygulamayı reddeden aileler küçük bir ceza ödemek durumundaydı.

Üç aylık aşılamayı analiz eden rapora göre her 900 çocukta bir çocuk sorunlarla karşılaşıyordu. Bu beklenenden 2,000 kat daha yüksek bir orandı. Beklenen oran 100 ila 200 bin çocukta 1di.

Bakanlık Ekim 1991 yılında başka bir KKK aşısına döndü. Ancak yan etki oranı 1755 de 1 çocuk olarak hala çok yüksekti. Otizme neden olduğuyla ilgili ayrı bir rapor tutulmamıştı.

Aşıdan etkilenmiş 125 çocuğun omurilik sıvılarında test yapılıp aşının çocukların sinir sistemlerine girip girmediğine bakılmış, 1 çocukta girdiği 2 çocukta ise şüpheli bulunduğu tespit edilmiştir.

1993 yılında halkın grip aşısına duyulan endişesiyle beslenen öfkesi sonucu hükümet çocukların kızamık ve kızamıkçık aşılarını olmaları gerektiği isteğini bırakmıştır.

Dr Hiroki Nakatani, Japonya Sağlık Bakanlığı Salgın Hastalıklar Bölümü Başkanı tekli aşılar KKK’dan iki kat daha fazla paraya malolmakta ancak inanıyoruz ki buna değer demiştir.

Gene de, KKK korkusunun izini bıraktığını kabuletmiştir. Düşük aşılama oranıyla, kızamık salgınları görülmüş ve 5 yılda 94 kişi hayatını kaybetmiştir.

Kaynak: http://www.dailymail.co.uk/health/article-17509/Why-Japan-banned-MMR-vaccine.html

3 Comments

  1. elif
    Oca 18, 2014

    bence böyle yazılar yayınlamadan önce bir kaç konu üzerinde düşününüp öyle yazmak lazım. japonya ile türkiye arasındaki kızamık, kabakulak ve kızamıkçık epidemiyolojilerine bakıldığında bizde bu hastalıkların japonyaya göre onlarca kat fazla görüldüğü göz önüne alınmalı. onlarda aşı yan etkisinin öldürdüğü kişi sayısı bu hastalıklardan ölen kişi sayısından fazla olması sebebiyle aşı yasaklanmıştır ancak bizim ülkemiz için aynı şey söz konusu değildir ki özellikle kızamığın 4. derece bulaştırıcılık taşıdığı göz önüne alındığında ve toplumumuzun büyük bir kısmının bu hastalığın görüldüğü yaş grubundan oluştuğunu düşündüğümüzde bu aşının yapılmamasını bir sağlık felaketiyle sonuçlanacağını öngörebiliriz. ülkemizde her 2 3 yılda bir kızamık endemisi olmaktadır ve bu kişiler bu virusu yaslaşık 1 hafta boyunca yaymaktadırlar. dahası aşı olmayan kişilerde görülen durumlar aşının oluşturabileceği durumlardan çok daha kötüdür. insanları bilgilendirirken özellikle çocuklu aileleri bilgilendirirken biraz daha özenli davranmamız gerkir. sizin de dediğiniz gibi japonya gelişmiş bir ülkedir ancak türkiye gelişmekte olan bir ülkedir. sağlık ve ekonomi bakımından aynı düzeylere geldiğimizde bizde belki bu aşıyı yasaklayabiliriz ancak şu şartlarda pek de akla uygun birşey gibi görünmüyor

    • arastirananne
      Oca 18, 2014

      Ben sosyologum Elif Hanim. Saglik egitimi almadim. 8 senedir saglik konusunda, dogal yasam, tedaviler konusunda okuyorum. Alabildigim surece dersler aliyorum. Kesinlikle biliyorum iddiam yok. Bir anneyim. Okumussaniz cocugum asi sonrasi gecirdigi atesli havale sonucu “bu konuda” arastirmaya baslayinca asilarin yan etkilerinin kolda kizarikliktan daha ileri oldugunu ogrendik. Doktorumuzdan da ayni destegi buldugumuz icin asilari tumden biraktik. Ben dusunen bir insan miyim? Sagduyulu bir insanim diyebiliriz. Kizamik gecirmis bir insanim diyebiliriz. Bagisikliginiz kuvvetli oldugunda hastaliklarla nasil basedebildiginizi anlamis bir insan diyebiliriz. Dogaya ve kurallarina saygi duyan bir insanim diyebiliriz. Sonsuza kadar yasanmayacagini anlamis, kabul etmis, cocuguma “sen benimsin, asla olmemelisin” seklinde yaklasmayan bir insanim diyebiliriz. Bu sitede kimseye yanlis bilgi vermedigimin bilincinde olan bir insanim. Insanlarin bindik bir alamete gidiyoruz kiyamete filminden cikmasini dileyen bir insanim. Kalplerimizin seslerini dinlemeye inanan bir insanim. Sizin cocugunuza yaptiginiz herseye saygi duyan bir insanim. Sizin yasama sekliniz, alaniniz bu, benim ki de bu. Bu dunyada herturlu yasama yer var. Onemli olan kendimizi ve baskalarini kirletmeden olmali. Asilara inanan ve guvenen biri olarak, kizmin olmadigi kizamik asisinin sizi endiselendirmesine gerek yok. Sizin cocugunuz asilandiysa zaten korunuyordur, inanciniza gore. Benim cocugumun asisiz ve hastaligi gecirebilme olasiligi da beni ve kizimi ilgilendirir.
      Bu blogda yazilan butun yazilar ebeveynlere yeni bir kapi acmak icindir. Isteyen girer o kapidan iceri, arastirir kendi icin, isteyen kapatir kapiyi arkasini doner gider.

      Sevgiler, saglikli gunler dilerim.

  2. arastirananne
    May 14, 2013

    5 yilda 94 kisinin nasil oldugune bakmak lazim. Ben maalesef zorlaniyorum istatistikleri degerlendirirken. Mesela pek cok asi yan etkisinden vefatta karaciger yetmezligi, beyin odemi gibi tanilar olum sebebi gosterilirken, mesela kalp yetmezligi veya baska ciddi hastaliklar degil de kizamiktan oldu deniyor. Ikiyuzlulukten baska bir anlam ifade etmiyor haliyel benim icin.

Trackbacks/Pingbacks

  1. KKK aşısı bazı ülkelerde yasakken Türkiye’de neden serbest ? | Helal Tüketici - [...] Gene de, KKK korkusunun izini bıraktığını kabuletmiştir. Düşük aşılama oranıyla, kızamık salgınları görülmüş ve 5 yılda 94 kişi hayatını…

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.