Aşılardaki alüminyum güvenli mi? PUBMED

Curr Med Chem. 2011;18(17):2630-7.
Aşı adjuvantı alüminyum: güvenli midir?
Tomljenovic L, Shaw CA.

Kaynak

Neural Dynamics Research Group, Department of Ophthalmology and Visual Sciences, University of British Columbia, Vancouver, BC, V5Z 1L8, Canada. [email protected]

Özet

Aluminyum deneysel olarak müspet nörotoksindir ve en sık kullanılan aşı adjuvantıdır. 90 yıllık yaygın kullanımına rağmen tıp biliminin alüminyum adjuvantın hareket mekanizmasını anlaması hala olağanüstü derecede kıttır. Ayrıca bu bileşiklere dair toksikolojide ve farmakokinetikde veri yetersizliği bulunmaktadır. Buna rağmen, aşılardaki alüminyum güvenlidir en çok kabul gören görüş olarak gözükmektedir.
Oysa ki deneysel araştırmalar açıkça göstermektedir ki alüminyum adjuvanlar insanlarda ciddi bağışıklık sorunlarına sebep olma potansiyeline sahiptir. Özellikle adjuvant formundaki alüminyum otoimmün hastalıklar, uzun süreli beyin enflamasyonu ve buna bağlı nörolojik komplikasyonlar için risk taşımaktadır ve bu suretle çok büyük ve geniş olumsuz sağlık sorunlarına yol açar. Bizim görüşümüze göre, tıp ve bilim topluluklarında aşının faydaları fazla önemsenmişliği ve olası yanetkilerin hafife alınmışlığı titizlikle değerlendirilmemiştir.

Bu çalışmanın, tıbbın oldukça tartışmalı bu konusunda ne zamandır ihtiyaç duyulan ve esasen çoktan yapılmış olması gereken değerlendirme için bir çerçeve oluşturacağını umuyoruz.

PMID: 21568886 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Kaynak: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21568886

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.