KIZAMIKÇIK – “Vaccine Guide”

Kızamıkçık ateş, döküntü ve yorgunluktan oluşan ve birkaç gün süren hafif bir çocuk hastalığıdır. Çok nadir durumlar haricinde komplikasyona neden olmaz.

Aşının amacı hamile kadınları kızamıkçıktan korumaktır. Çünkü hamileliğin ilk 3 ayında geçirildiği takdirde düşüklere, ölü doğumlara ve yenidoğanda sakatlıklara neden olmaktadır. Bu dönemde karşılaşıldığı takdirde bu hamileliklerin sonucunda doğan bebeklerin %20-50 sinde gözde bozukluklar, sağırlık, zihinsel gerilik görülür. Aşı, yapılan çocuklarda virüsün dolanımını durdurup, bulaşma riski olan hamile kadını korur.

Kızımakçıktan korunmanın canlı virüs kullanılarak yapılan aşıyla iki yolu vardır:
1- Hastalığa yatkın kadınları aşıla
2- Anaokul ve okul çağındaki çocukları aşıla

Hangisini aşılamalı sorusu her daim gündemde uzmanlarca tartışma konusu olmuştur.

Dr.Otto Sieber ve Dr.Vincent Fulginiti, tanınmış aşı uzmanları, çocukların rutin olarak kızamıkçık aşısı olmasını tartışmışlardır. (Fulginiti, 1976; Sieber&Fulginiti, 1977) Kızamıkçık aşısınının yapılmasından sonra antikor titerlerinin düşütüğü raporu ortaya çıkınca, ” bebeklikten bu aşıyı yapmak yerine, yetişkinlere bu aşıyı yapmanın daha uygun bir strateji olduğunu düşünüyoruz” demişlerdir. Eğer aşıyı olmuş bir kız çocuğu, zaman içinde antikorları düşüş gösteriyorsa, hamile olma yaşına geldiğinde yine risk altında olacaktır. Ve aşının önemli yanetkileri varsa o zaman da çocuğu gereksiz yere bu riske maruz bırakacaktır. Bu iki etken çocuklukta bu aşının yapılmaması için tartışılmıştır.

Hastalığa yatkın kadınları aşılamanın bir başka nedeni Dr.Stephen Schoenbaum ve meslektaşları tarafından Amerikan Tıp Derneği Jurnal’inda sunulmuştur. Çocukların kızamıkçığı hamilelere yaymakta asıl kaynak olmadığını keşfetmişlerdir.

Eğer çocuklar hastalığı bulaştırmada önemli bir kaynak olsaydı kızamıkçığa yakalanan anneler diğer kızamıkçığa yakalanan kadınlardan sayıca çok olmalılardı. Ama araştırma gösterdi ki durum bunun tersi.

….Kızamıkçığa yakalanmış yetişkin çoğu insan, diğer yetişkinlerle olan temaslarından hastalığı kapmışlardır. (Schoenbaum, et al,.1975)

Eğer çocuklar hamile kadınların hastalığa yakalanmasında birincil kaynak değillerse o halde çocuklar bu hastalığı önlemek için aşının hedefi değillerdir.

HASTALIĞIN GÖRÜLMESİ

Kızamıkçık ve doğuştan kızamıkçık (hamilelikte geçirilen kızamıkçık nedeniyle bebekte görülen sakatlıklar)
1969’da aşının piyasaya sürülmesiyle önemli ölçüde düşüş göstermiştir. Önceden yılda 20 bin ile 60 bin vaka bildirilirken, 1980lerde birkaç yüzlere düşmüş, 1990-2000 arasında ise ortalama yılda 100 vaka görülmüştür. (CDC, 2001)

AŞININ ETKENLİĞİ

Bir araştırmada aşının koruyucu etkenliği %77 olarak bulunmuştur. (Hough et al,. 1979) Devam eden endişe aşının yapılmasından sonra düşüşe geçen antikor titerlerdir. Boylece kızlar hamile olma yaşına gelene kadar yeniden hastalığa karşı yatkın hale gelmektedir. Aslına bakılırsa hastalık artık ileri yaştaki insan gruplarında görülmeye başlamıştır. Aşının piyasaya çıkmasından 3 sene önce yapılan (1966-1968) bir araştırma kızamıkçık hastalığının %23ünün 15 yaş ve üstünde, 1987 de ise %48inin 15 yaş ve üstünde yaşandığını göstermiştir. (CDC, 1989f)

AŞI YAN ETKILERI

* Ensefalitis tipi belirtiler
* Menenjit
* Guillain-Barre sendromu
* Ek olarak %12-20 kadın romatizma semptomları geçirdi aşı sonrası

Yan etkiler aşının yapılmasından birkaç hafta sonra başlayabilir (Fulginiti, 1976)
Haftalar, aylar veya yıllar boyunca devam edebilir. Bazı vakalarda kadınların Romatoid artrit geliştirdikleri ve ömürleri boyunca devam eder.

19760lardan bu yana yapılan pekçok araştırma kızamıkçık hastalığının çocuklarda ve yetişinlerde akut artrite neden olduğunu göstermiştir. Aşıdan sonra 20 yaşındakilerinin %25i ve 25-33 arası yaştaki kadınların ise %50 si eklem semptomları göstermiştir (Swartz et al,. 1971) Bir başka araştırmada 25 yaş üstü kadınların %46 sında akut artrit meydana gelmiştir. (Weibel et al,.1972) Bu araştırmalara hiç çocuk katılmamıştır.

Kronik devamlılık gösteren artrit hem kızamıkçık hastalığından hem de kızamıkçık aşısından sonra meydana gelmiştir. Bir araştırma aşıdan 36 ay sonra tekrar vuku bulan artritlı 11 cocuk rapor etmiştir. (Thompson et al,.1973) Muhtelif kadınlarda kızamıkçık aşısını takiben ısrarlı artrit vakalarının 2-7 yıl arası devam ettiği raporlanmıştır. (Tingle et al,.1984;Tingle et al,.1985) Yazar kızamıkçık aşısını takiben eklem parçalanması vakası görmüş, vaka 20 yıl boyunca devam etmiştir.

Bu ve benzer araştırmaların analizleri sonucunda Aşı Güvenlik Komitesi kızamıkçık aşısının akut ve kronik artrite neden olduğunu açıklamıştır.(Tıp Enstitüsü, 1991)

Kızamıkçık aşısını takiben çeşitli merkez ve periferel (beyin ve omuriliğin dışında kalan) sinir sistemi sorunlari bildirilmiştir. Bir araştırma 10 tanesi çocuk 299 periferal nöropati vakalarını incelemiş, semptomlar 32 aydan fazla devame etmiş. (Schaffner et al,. 1974) Bireysel vakalar literatüre yayılmıştır. Sinirlerde ağrı ve uyuşma, karpal tünel sendromu, iki Guillain-Barre sendromu, üç transvers mielitis (omurilik enfalamasyonu sonucu oluşan bir nörolojik hastalık) (Tıp Enstitüsü, 1991)

240 anne üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; hamilelik öncesi KKK aşısı olan 25 annenin 20sinin çocuğuna otizm (%80) teşhisi konmuştur. Bu çocuklardan 9’u aşı olmadan hemen önce doğmuşlardır. Bu durumda anne sütünden geçtiği öngörülmüştür. (aşı prospektüsü canlı kızamıkçık aşısı virüsünün anne sütü yoluyla geçebileceğini belirtmiştir). (Yazbak, 1999) Bu araştırmadaki 7 anne hamilelikleri sırasında kızamıkçık, kızamık, hepatit B ve KKK aşısı olmuşlardır. 7 çocuğun 6sına (%85) otizm teşhisi konmuştur. Ve 7. çocuğun annesi hamileliği sırasında kızamık aşısı olmuş, çocuk otizm spektrum semptomları göstermiş, ikizi ise ölü doğmuştur. (Yazbak, 1999)

Kızamıkçık ile trombositopenia arasında çeşitli bağlantılar bildirilmiş, kan pıhtı hücrelerinde azalma görülmüş bu da kanamalara neden olmuştur. 4 vaka kızamıkçık aşısından 10 gün ile 3 hafta arasında bildirilmiştir. 26 yaşındaki bir kadın trombositopenia geliştirmiş deri içine ve mukoza zarına kanama yapmıştır ve aşıdan sonra kan pıhtısı hücrelerinde azalma tespit edilmiştir. (Bartos, 1972) KKK aşısının dahil olduğu diğer yan etkilerde kızamık ile kızamıkçık aşısının ayırdedılmesi imkansızdır.

KIZAMIKÇIK HAKKINDAKİ GERÇEKLER:

* Hiçbir tedaviye ihtiyaç duymayan hafif bir çocuk hastalığıdır.
* Hamileliğinin ilk üç ayında kızamıkçığa yakalanan kadın düşük yapma, kürtaj ve yenidoğanda sakatlık riski taşımaktadır.
* Kitlesel aşılamalar neticesinde kızamıkçık geçirme yaşı çocuklukta ileri yaşlar atmıştır.
* Kızamıkçık aşısı önemli yan etkilere sahiptir: Artrit ve merkez sinir sistemi hastalıkları gibi

KİŞİSEL STRATEJİ

Ailelerin 3 seçeneği var:
1- Aşıyı olmama
2- Çocuklarına kızamıkçık aşısı vurdurma
3- Kızları hamilelik öncesi test ettirip kızamıkçık antikoru olup olmadığına bakmak ve sonra aşılatmak.

Kızamıkçığa yakalanan çocuğun sağlığında sorunlara neden olmadığı için çocukları aşılatmanın hiçbir avantajı yoktur. Kadınlar kan testi yaptırarak aşıyı olup olmayacaklarına karar verebilirler. Aşı olmak istemeyen kadınlar hasta, ateşli, döküntüleri olan çocuklaran hamileliklerinin ilk üç ayı uzak durmalılar.
Yine aynı soru ortaya çıkıyor aşının olası yanetkisini yaşamaya değer mi?

Kadınlar hamilelikleri sırasında veya emzirirken kızamıkçık aşısı OLMAMALIDIRLAR.

9 Comments

  1. Hatice Topçu
    Nis 16, 2013

    merhabalar, yazının sonlarına doğru hamilelik öncesi kkk aşısı olan 25 kadının 20sinin çocuğunda otizm teşhişi konuldu diyor. sonunda ise hamilelik öncesi aşılatma seçeneği var. Bir yanlışlık var sanırım. Hamilelik öncesi aşısının sakıncası var mı yok mu?

    • arastirananne
      Nis 16, 2013

      Hamilelik oncesi yasakli zaman var, o yuzden belki yanlis anladiniz. Asidan sonra belli bir sure hamile kalmamak gerekiyor. Asi olup bir hafta sonra hamile kalirsaniz evet zarari var.

      • arastirananne
        Nis 16, 2013

        Yazida okudugunuz gibi asi hamilelik esnasinda yapilmis. Bir ornekte ise dogumdan hemen sonra yapilmis. O ornek icin sutten gectigi ongorulmus.

        • ezgi
          Haz 3, 2013

          merhabalar ben 18 ocakta kkk ve polio aşısı oldum 3 ay 7 gün sonra hamile kaldım ve bugün itibariyle 5 haftalık gebeyim bu aşıların bir zararı olur mu çok endişeliyim gerçekten?

          • arastirananne
            Haz 3, 2013

            Ezgi merhabalar,
            3 ay boyunca hamile kalinmamasi oneriliyor. Sen o surede degilsin. Su anda endisenin bir faydasi maalesef olmaz. Lutfen mumkun oldugunca az ultrasound’a gir, gobek suyundan testini mutlaka yaptir. Yemene icmene dikkat et, tarim ilaclari cok olan sebze meyvelerden uzak dur. FB kullanicisiysan beni listene ekle eger beslenmeyle ilgili bilgilerinin yeterli olmadigini dusunuyorsan. Ve lutfen Allahin izniyle sorun cikmazsa NORMAL DOGUM yap. Bu cok onemli. Saglikli gunler.

  2. ezgi
    Haz 4, 2013

    çok teşekkür ederim Allah rağzı olsun sizden. fb kullanıcısı ne demek oluyor ?

    • ezgi
      Haz 4, 2013

      ayrıca göbek suyundan nasıl test yapılıyor ve bu ne için gerekli?

      • arastirananne
        Haz 6, 2013

        Doktorun zaten tavsiye edebilir. Endisenden bahset lutfen. FB kullanicis Facebook’da hesabiniz varsa beni “arastiran anne” olarak bulabilirsiniz.

  3. curiousmom
    Haz 16, 2016

    Selamlar, KKK aşısının kalıcı yan etkilerinden bahsediyorsunuz. Ancak örneklerde verilen tarihler 70’li yıllara ait. Hala bu yan etkiler sıklıkla görülüyor mu? Eğer sahipse neden hamilelik öncesi her kadına bu aşının vurulması gerektiği söyleniyor? Ben de arada kaldım, ne yapmalıyım?

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.