Polio’nun yeni ismi

Polio asilarla bitti deniyordu ?!!

Zaman zaman Polio ve kardesi cicek hastaliginin bitirildigi hikayesini yeniden anlatmak lazim, iste gercekler:

Polio asisi tanitilmadan onceden daha az polio vakamiz yok su anda.

Doktorlar ulusal capta paralitik olmayan poliomyelitis’i menenjit olarak siniflandirmaya basladi. Polio asisi ciktiktan sonra bildirilen yillik polio vakalarinin %50’si paralitik olmayan poliomyelitis’ti.

CDC butun supheli polio vakalarinin polio vakasi olarak aciklanmadan once analiz etmeleri icin kendilerine yonlendirme mecburiyeti koydu. Boylece kurda kuzu emanet edilmis oldu.

Paralitik olmayan poliomyelitis’in yeniden isimlendirilmesi? Menenjit ya viral ya bakteriyel oluyordu bize soylenen. Iki durumda da bu tanimlanabilir bir mikrop tarafindan oluyordu. Ayni sekilde, polio virusu de sozde tanimlanabilir bir mikrop tarafindan paralitik olmayan poliomyelitise neden oluyordu. Ne de olsa, asinin olusturulmakta oldugu yillarda polio diye bildiriliyordu. ABD’de yapilan bir prosedur ikisi arasindaki farki kaldirdi. Bu isimlendirme protokolunun degistirildigine dair yeterince kanit olmakla beraber, eger inanmakta zorluk cekiyorsaniz ayni degisiklik Kanada’da yapildi ve 1959 Kanada Saglik Otoritesi yayininda bildirildi:

Kanada’da yapilan 74.Saglik toplantisinda 1958’de ulusal raporlama ve istatistikler icin paralitik olmayan poliomyelitis terimi “viral veya aseptik menenjit” olarak degistirilmistir.

– Shawn

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.