Senelik grip aşısı uygulanan çocuklar gribe daha fazla yakalanıyor

Senelik grip aşısı uygulanan çocuklar gribe daha fazla yakalanıyor

Halk sağlığı yetkililerinin basiretsizliği bir kez daha su yüzüne çıkacağa benzer. Bu seferki problem, çocuklara yapılan grip aşısı adedine dair yapılmış bir gözlemle ilgili. Bu gözlem kısaca diyor ki, ne kadar az aşı olursan, o kadar az hastalanıyorsun.

Dr. Edward Belongia ve arkadaşları Wisconsin’in Marshfield Clinic Research Foundation’da yürüttükleri çalışmada, önceki yıllarda düzenli şekilde aşılanmış çocukların, ilk aşılarını bu çalışma için olmuş çocuklara göre daha fazla gribe yakalandıklarını tespit ediyor.

“Önceki beş yıl içinde hiç grip aşısı almamış olanlarda aşı önemli oranda daha etkili olmuştur,“ diyor epidemiyoloji uzmanı Belongia.

Buradaki ilginç faktör ise; bu gözlemlerin öyle ya da böyle belirli bir adedde grip aşısı olmuş çocuklar için yapılmış olması. Buna göre ne kadar az aşılanmışlarsa, o denli çok korunmuşa benziyorlar. Ancak yine de çalışma sonucunda vermek istedikleri mesaj değişmiyor: “Aşısız olmaktansa aşılanmak yine daha iyidir”. Bu bize mantıksız geliyor. Ne kadar az aşılanmışsan o kadar az hastalanıyorsan, hiç aşılanmadığında sonuç ne olur, merak ediyor insan.

Bu aşıları boğazımızdan aşağı tıkıp duran Halk Sağlığı çalışanları için büyük bir sorun tabii bu durum. Bilim adamları şaşkın, fakat bunda şaşırılacak ne var ki? Grip aşısı bizzat kendi bu hastalığa yakalanma riskini artırıyor demek bu. İçinden çıkılamayacak bir muamma yok ortada.

“Bu muammalı ve cıva gibi oynak grip virüsleri ile alakalı diğer pekçok mevzuda olduğu gibi bu da içinden çıkılması güç bir bulmaca bizler için. Ancak birden fazla araştırmacı, çalışmalarda ortaya çıkan bu etkinin gerçeğe benzediğini ve daha fazla araştırılması gerektiğini ifade etmiş durumda.”

Bazı ülkeler nüfuslarının gitgide daha büyük bir bölümünü senelik grip aşısı ile bağışıklamaya çalışırken, tam olarak ne olup bittiğinin açıklığa kavuşturulması daha da önem kazanıyor, diyor grip uzmanları.

Ortadaki ikiyüzlüğü görüyor musunuz? Grip aşıları işe yaramıyor, bu bir kez daha görülmüş oldu ve hatta yarardan ziyade zarar verme potansiyeli olduğu da anlaşıldı. Fakat bize denen şey ne? Daha çok grip aşısı olun. Daha ne kadar devam edebiliriz ki gerçeklerden kaçmaya?

Çeviren: Oğuzhan Tura

Kaynak 1

Kaynak 2

 

 

 

 

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.