Çocuk İmmünoloji-Allerji Uzmanı, Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ın aşılarla ilgili yorumu

Sn. Yıldıran’ın aşağıda okuyacağınız 2 bölümden oluşan yorumu Medimagazin dergisinde, 10 Şubat 2014’te yayımlanan “Ülkemizde Zorla Aşı Yapılabilir mi?” başlıklı hukuki değerlendirme yazısı altındaki yorum bölümünden alınmıştır. (Metin içindeki vurgular bana aittir.)

“Aşılar immünoloji biliminin başlangıcı ve lokomotifidir, immün sistem hakkında pek çok bilgi aşı geliştirme çalışmaları ile elde edilmişdir (1).

Aşılar koruyucu tıbbın ikinci önemli enstrümanıdır, birincisi temizlikdir (1).

Houweling ve ark.’nın 2004’de aşılar ile ilgili en önemli dergi olan Vaccine’de yayınladıkları makalede, toplumsal aşılama ile ilgili belirledikleri 7 ilkeden birincisi ‘toplumsal sağlığı tehdid eden hastalıkların hedef alınması’dır (2).

Çocuk aşı takvimindeki aşıların çoğunun bu ilkeye uymadığı kanaatindeyim (mortalite ve mortalite %0.1’den fazla olmalı).

Yenidoğan ve süt çocuklarının (2 yaş altı) immün sistem özellikleri, aşılara ve çoklu aşı uygulamalarına verdikleri cevap ile ilgili bilgiler oldukça sınırlıdır (3, 4).

Aşılar konusunda en önemli uzmanlardan biri olan Dr. Siegrist mevcut aşıların antikor bağımlı ve kısa süreli koruma sağlayabileceğini, immün sistem ve sağlık üzerine uzun dönemdeki etkilerinin bilinmediğini belirtmekdedir (5).

Aşılar immün sistemin, SAPMIŞ immün cevaplar oluşturmasına, OTOİMMÜN hastalıklar oluşturmasına yol açabilirler (6).

Sinir sistemi matürasyonunu ancak iki yaşında tamamlar (yürüme ve konuşma ancak bundan sonra mümkün olmakdadır), gelişimine daha sonra da devam eder. Bu bakımdan aşıların sinir sistemi üzerindeki muhtemel otoimmün etkileri göz ardı edilemez (7).

İnsan organizması ağırlığının yarısını oluşturan ve simbioz yapdığı bir mikrobik evren (MİKROBİOM) oluşturmakdadır ve aşıların bu evren ile ilişkisi hakkında bilgimiz yok gibidir (8, 9).

İngiltere, Fransa gibi bazı gelişmiş ülkelerde mecburi (mandatory, compulsory) aşılama yokdur (7).

Dört yıldır bu konuyu araştırıyorum, laboratuarımda ve polikliniğimde aşıya bağlı olduğunu düşündüğüm pek çok vaka ile karşılaşıyorum, maalesef bunu doğrudan gösterebilecek laboratuar tetkiki yokdur. Ülkemizde aşı yan etkileri ile ilgili ABD’deki VAERS muadili bir sistem henüz yokdur.

Ülkemizde akraba evlilikleri ¼ oranında olduğu için immün yetmezlikler açısından çok geniş bir havuz oluşturmakdadır (10). Bu popülasyona çocuk aşı takvimi uygulaması konusunda ciddi endişelerim vardır.

Bu temel bilgiler dikkate alındığında, kendini korumakdan aciz bir bebeğe, biyolojik ve hukuki olarak velisi-vasisi olan anne-babasının aydınlatılmış muvafakati alınmaksızın aşı yapılmasının ahlaki, vicdani ve tıbbi olmadığı aşikardır.

Muhterem Hakan Hakeri hocam konunun hukuki değerlendirmesini vukuf ile yapmışdır. Kendisine şükranlarımı sunarım. ‘Sağlık Bakanlığı’ ve ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları’nın bu yanlış uygulamadan vazgeçmeleri gerekmekdedir.

 

1. Katkı Pediatri Dergisi, 2006.

2. Houweling H, Verweij M, Ruitenberg EJ. Criteria for inclusion of vaccinations in public programmes. Vaccine 2010, 28: 2924-2931.

3. Hodgins DC, Shewen PE. Vaccination of neonates: problem and issues. Vaccine 2012, 30: 1541-59.

4. Fisker AB, Ravn H, Rodrigues A, Ostergaard MD, Bale C, Benn CS, Aaby P. Co-administration of live measles and yellow fever vaccines and inactivated pentavalent vaccines is associated with increased mortality compared with measles and yellow fever vaccines only. An observational study from Guinea-Bissau. Vaccine 2014, 32(5): 598-605.

5. Siegrist CA. Vaccine immunology. In: Vaccines. 5th Ed. Philadelphia: Saunders. Eds. Plotkin SA, Orenstein WA, Offit PA. 2008, Pp. 18-36.

6. Shoenfeld Y, Agmon-Levin N. ‘ASIA’ – autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants. J Autoimmun 2011, 36: 4-8.

7. http://iospress.metapress.com/content/e78n0861qlv220x7/

8. Round JL, Mazmanian SK. The gut microbiota shapes intestinal immune responses during health and disease. Nat Rev Immunol 2009, 9: 313-23.

9. Ferreira RB, Antunes LC, Finlay BB. Should the human microbiome be considered when developing vaccines? PLoS Pathog. 2010 Nov 18;6(11):e1001190.

10. Keles S, Artac H, Kara R, Gokturk B, Ozen A, Reisli I. Transient hypogammaglobulinemia and unclassified hypogammaglobulinemia: ‘similarities and differences’. Pediatr Allergy Immunol 2010, 21(5): 843-51.

 

Kızamık Aşısı-SSPE Bağlantısı

Tıbbın birinci ilkesi ‘primum non nocera’dır.

Üçüncü kişilerin sağlığını korumak amacı ile kendini koruyamayacak konumdaki bir bebeğe zararlı olma ihtimali olan, antidotu olmayan bir uygulamanın mantıki, bilimsel, ahlaki ve vicdani olmadığı kanaatindeyim.
Aslında aşıları zorla uygulamada aynı mantıkdan kaynaklanıyor, buna herd immünite ‘sürü bağışıklığı’ deniliyor.

Herd immünite doğal veya aşıya bağlı olarak gelişmekdedir. Doğal kızamık ile toplumun %68‘i kalan kişileri kalıcı olarak koruyabilirken, aşı ile bu ancak %95 ile ve geçici olarak sağlanabilmekde, yani yüz kişinin 95’ini aşıladığınızda, kalan beş kişiyi koruyabiliyorsunuz (1).

Kızamık aşısının SSPE’ye yol açabildiğinin bilinmesi çok önemlidir. SSPE çok muhtemeldir ki bir immün yetmezlikdir, bu konuda yakın zamanda ülkemizden aynı ekibin iki yazısı çıkdı (2, 3). Bu çalışmalar SSPE’nin immün yetmezlik olduğu düşüncemi kuvvetle desteklemekdedir. Bu konuyu meşhur immünolog Dr. Casanova’ya sorduğumda yorum yapmakdan kaçındı.

Bu durumda sağlıklı kişilerde SSPE gelişmeyeceği, immün yetmezlikli kişilerde ise aşıya bağlı olarak kaçınılmaz şekilde gelişeceği açıkdır. Bu durumda aşı yapmak hem mantıksız, hem de haksız bir uygulama durumuna düşmekdedir.

Geniş bilgi için makaleme bakılabilir (4).

Aşıların hastalıkları kesin olarak önlediği gibi bir algı maalesef çok yaygın. Oysa hastalıkların azalmasının aşılardan çok önce hayat şartlarının iyileşmesine ve sanitasyona bağlı olduğu aşikardır (5). Ancak, salgın hastalık durumu ve risk gruplarında aşı aydınlatılmış muvafakat şartı ile elbette yapılabilir.

Aşıların yan etkilerinin ve yol açdığı hastalıkların ise çok önceden beri, idari mekanizmalar tarafından bilinmekde olduğu da ortaya çıkmışdır (6).
Aşılar hakkındaki yanlış algılar ile ilgili geniş bilgiye şu yazıdan erişebilirsiniz (7).

Halk sağlığı, aile hekimliği ve enfeksiyon uzmanlarına bir atasözünü hatırlatmak isterim: ‘cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile döşelidir’.

1. Fine PE. Herd immunity: history, theory, practice. Epidemiol Rev 1993, 15: 265-302.
2. Piskin IE, Karakas-Celik S, Calik M, Abuhandan M, Kolsal E, Genc GC, Iscan A. Association of interleukin 18, interleukin 2, and tumor necrosis factor polymorphisms with subacute sclerosing panencephalitis. DNA Cell Biol. 2013, 32(6):336-40.
3. Piskin IE, Calık M, Abuhandan M, Kolsal E, Celik SK, Iscan A. PD-1 gene polymorphism in children with subacute sclerosing panencephalitis. Neuropediatrics. 2013, 44(4):187-90.
4. http://iospress.metapress.com/content/e78n0861qlv220x7/
5. http://anheurope.org/ANH+Book+Review+Dissolving+Illusions+by+Suzanne+Humphries+MD+and+Roman+Bystrianyk
6. http://www.globalresearch.ca/the-vaccine-coverup-30-years-of-secret-official-transcripts-show-uk-government-experts-cover-up-vaccine-hazards-to-sell-more-vaccines-and-harm-your-kids/5354241
7. http://www.whale.to/v/phillips.html”

14 Comments

  1. Cansu
    Mar 27, 2014

    Meraba Araştıran Anne,
    Bugun 2,5 aylık kızımın karma aşısı vardı ve ben sağlık ocağına gidip aşı takibinin sonlandırılmasını istediğime dair dilekçemi teslim ettim hemşiremize.Bu dilekçeyi sağlık müdürlüğüne göndereceğiz,onlar size geri dönüş yapacak dedi fakat bundan sonra ne yapacağımı bilmiyorum açıkcası.Çocuğuma benim iznim olmadan müdahale edilemeyeceğini belirten yasayı söylemem ve gelecekte öngörülemeyen rahatsızlıkları göze alamayacağımı söylemem yeterli olacak mıdır acaba?Kapıma kadar gelirler mi?Eşimin haberi yok yaptırmadığımdan,o yaptırmak istiyordu.Çok konuştuk bu konuda fakat ortak bir noktada buluşamadık.Doktorlardan daha mı iyi biliyorsun diyor,Doktorumuz da yaptırın deyince hiç konuşamaz olduk bu konuyu.Uzun oldu biraz kusura bakmayın.Cevabınızı bekliyorum.Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

    • Asena Devlet
      Nis 7, 2014

      Cansu hanım merhaba,

      Çok takdir ettiğim bir hekim var, Dr. Andrew Wakefield. Der ki aşılarla ilgili verdiği mülakatlarda ve yazdığı kitaplarda: “İnsanoğlunun soyunu devam ettirebilmiş olmasının tek bir nedeni var, o da annelik içgüdüsü.” Anneleri kendi içseslerini dinlemeye, hissetmeye davet ediyor Dr. Wakefield. Her şeyi bilmek zorunda değilsiniz, bilim insanı veya doktor değilsiniz, işin bilimsel tarafını bilmekle yükümlü olanlar doktorlar. Sizin tek göreviniz, ödeviniz var; çocuğunuzu her memelinin sahip olduğu içgüdüyle tehlikelerden korumak.

      Eşinizle olan fikir ayrılığı ciddi bir problem, umarım birlikte okuma yapmaya ve konuyu HER yönden araştırmaya vakit bulabilirsiniz.

      İşin enteresan tarafı ‘bilim’ aşıların işe yaramadığını ve her bir birey için asla güvenli kabul edilemeyeceğini göstermiş durumda. Ancak bunu ne medyadan duyabilirsiniz ne de ilaç firmalarının denetimindeki tıbbi dergilerden.. ne de yine ilaç firmaları sponsörlüğünde düzenlenen tıp kongrelerinde bahsi geçebilir.

      İngilizce kaynak isterseniz kararınızı destekleyecek pekçok değerli hekim ve biliminsanının dokümente ettiği yüzlerce makale, derleme, video var.

      Türkçe kaynak sıkıntısı maalesef henüz giderilebilmiş değil. Kendi blogumda tıpku Araştıran Anne’nin yapmış olduğu gibi bilimsel verileri derlemeye çalışıyorum, bakmak isterseniz:
      http://lilliputian.me/

      Blogdan öncelikle “Ebeveyn Aşı Kılavuzu”na göz atmanızı salık veririm. Öyle geniş bir konu ki bu ve finansal ilişkiler ağı, yolsuzluk, bilimsel sahtekarlık, rüşvet vs ile öylesine bezeli ki, doğru(!) bilgiye ulaşmak için iğneyle kuyu kazmanız gerekiyor. Ancak pes etmeyin, ümitsizliğe düşmeyin lütfen, çocuğunuz bu emeğe fazlasıyla değer.

      İngilizce kaynak isterseniz de ayrıca bir liste verebilirim.

      Sevgiler,

      a.

  2. Serap
    May 7, 2014

    Arastiran Anne merhaba,

    Ogluma bir anlik bosluguma gelip 2.5 aylikken yapilmasi gereken asilari yaptirdim. 4 aylik oldugunda 2. dozlarini yaptirmak istemiyorum, bunun bir zarari olur mu? Bilgiler için cok tesekkurler.

    • Asena Devlet
      May 19, 2014

      Merhaba, Serap Hanım.

      Bu kadar erken vurulan her bir aşı, bir gül goncasına bağışıklanmayı öğretmek için demir bir çekiçle vurmak gibi ..

      Sizce çekici indirmeye devam etmeme kararı zarar mı fayda mı sağlar bebeğinize?

      Sevgiyle ..

      a.

  3. şinasi saka
    Eyl 28, 2016

    çocuğumuz sürekli hapşırıyor.şu an 8 e geçti.bu durum soğuk algınlığı durumlarında daha sık oluyor.birazda vücut kendini savunuyor genize giden tozları ,burunda biriken kuruyan ifrazatları atmak için hapşırıyor olabilir.sürekli derke sabahları kalkınca peşpeşe 3-5 kere ,bazen akşamları evde hapşırıyıor alerjik rinit deniyor.toza veya bazı tozlara kokuya alerjisi olduğu hassas olduğu kesin.ne yapmalıyız aşı olmak gerekir mi?eşim illa tutturdu aşı yaptıralım diye.acil olarak bilgilendirebilirmisiniz?

    • Asena Devlet
      Eyl 29, 2016

      Kusura bakmayın, geç gördüm yorumunuzu.

      Bağırsakları toparlamanız lazım öncelikle. GDO, pestisit, şeker, işlenmiş gıda grubunu diyetten çıkarmakla başlayabilirsiniz işe.

      Ardından da homeopati uzmanı buluyorsunuz, alerjik sorunlarda son derece etkili tedavileri var.

      Geçmiş olsun.

  4. Şeyda Eralp
    Eki 10, 2016

    Merhaba Hocam,
    Kocaeli’den yazıyorum size bu yazıyı, 30 aylık oğlum normal doğumla dünyaya geldi ve şuana kadar hiç aşı olmadı,halen anne sütü almaya devam ediyor.
    Eşimle birlikte aşı konusundaki endişelerimiz artan aşı haberleriyle birlite daha da arttı, 40 aylık olduğunda Kreşe başlayacak oğlumuza acaba çok riksli hastalıkların aşılarını yatırmalı mıyız, diye düşünüyoruz, ancak aşı yapılması fikri bizi daha da korkutuyor, bağışıklık sisteminin oldukça kuvvetli olduğunu düşünüyoruz,çünkü çok az hastalanıyor.

    Hemeopati ile tehlikeli hastalıklar için tedavi yontemleri olduğunu okudum,sizin riskli hastalıklar hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum.
    iyi çalışmalari,
    Teşekkürler.

    • Asena Devlet
      Eki 10, 2016

      Sevgili Şeyda,

      Hocamızın blogu takip ettiğini zannetmiyorum.

      Dilerseniz çalıştığı üniv.deki iletişim bilgilerinden kendisine ulaşmaya çalışın.

      İyi günler,

      a.

      • Özge
        Eki 21, 2016

        Eksik yazmisim ergenlik yada yetişkin yaslarda kizamik gecirmesi de sspe gibi hastalik yapmasi da bir immün yetmezlik sonucumudur?

  5. Özge
    Eki 21, 2016

    Merhaba kizamik immun yetmezlik sonucu sspe ye yol açıyorsa cocuk yasta dogal gecirmedigi takdirde sspe gibi beyni etkilemesi hatta olumle sonuçlanması gibi durumlarda immun yetmezlik sonucumu demek oluyor acaba?

  6. Begüm Sümercan
    Kas 25, 2016

    Asrna hanım merhabalar, 2. Çocuğuma hamileyim ve tahmin ettiğiniz gibi ilk çocuğum cahilliğimin kurbanı olarak bütün aşılaırı yedi ne yazıkki. İkincide asla böyle bir yanlışa düşmemekte kararlıyım ancak okuduğum bazı makalelerde 2. Kardeşin sııntı yaşayabileceğiyle ilgili yazılar vardı. İlki şu an 3,5 yaşında kreşe gidiyor. Bebekte kısmetse 4 ay sonra doğacak. Tecrübelerinize ve araştırmlalarınıza dayanarak ikinci çocuğun ciddi hastalanma riskiyle ilgili bilgi alabilir miyim sizden

    • Asena Devlet
      Kas 25, 2016

      Merhabalar,

      Sıkıntıyı kim yaşar biliyor musunuz?

      Vücut dirayeti olmayan, bağışıklık sistemi çökertilmiş ve gerekli besini gıdayı alamayan çocuk.

      Altta yatan bir sağlık sorunu olmayan, emen, toksin maruziyeti olmayan bir çocuk için bırakın sıkıntı olmayı, bu basit enfeksiyonlar gelişimi için gereklidir!

      Her hastalık ve her birey farklı mı? Farklı.

      Kimseye yapılabilecek tek bir yönlendirme de olamaz takdir edersiniz ki.

      Doğacak çocuğun sağlığı anne-babanın ne kadar sağlıklı olduğuna ve içine doğacağı ortamın ne kadar zehirsiz olduğuna bağlı.

      Doktorunuz çocuğunuz için risk deperlendirmesi yaparken tüm bu faktörleri dikkate alarak, tek tek “aşısı bulunan” her hastalık için ayrı düşünüp size bir tavsiyede bulunması gerekir.

      Sizde hepatit yoksa mesela, bebeğe ilk günden hepatit aşısı yaptırmak bana kalırsa malpractice’tir!

      Başta doktorun, daha sonra da bu tavsiyeye olur veren ailenin kusuru vardır.

      Br de şu nokta var…

      Sizin ruhunuz bile duymaz fakat bebek ve küçük çocuklar binlerce mikroba aynı anda maruz kalır, bilemeyeceğiniz sayıda enfeksiyonu kendiliğinden geçirir atlatır zaten…

      Çocukluk çağı böyle bir şeydir, bebek eller her şeyi ve ağzına götürür… Vücuduyla bu mikropları tanıştırma yöntemidir bu, sizin/tıbbın müdahalesine ihtiyacı YOKTUR bebeğin bu tanışıklık için. Doğa neyin ne zaman yapılmasını gerektiğini en iyi bilendir.

      Kibrinden burnunun ucunu göremeyen insanoğlu doğayı alt ettiğini, kontrol altına aldğını düşünür ve fakat başına nasıl bir çorap ördüğünün farkına vardığında iş işten çoktan geçmiştir…

      Neyse..

      Aileniz için gerçekten risk teşkil ettiğini düşündüğünüz bir bulaşıcı hastalık varsa, homeopatiyi düşünebilirsiniz hem TEDAVİDE, hem de ÖNLEMEDE!

      Kendinize hemen bir homeopat edinin. gayet başarılı klasik tıpçı homeopatlar da var eğer normal homeopata güvenemiyorsanız bu aşamada, ki kesinlikle doktor homeopat daha iyidir gibi bir çıkarım da yapılamaz otomatikman, onu da belirteyim.

      Homeoprofilaksi yöntemini araştırın. Vitamingiller istemizde çok yazı paylaştık bununla ilgili, bilgi verdik, podcast ve videolar yayıladık.

      Araştırın, daha vaktiniz var.

      Kendinizi hazır hissetmiyorsanız kesinlikle bir karar vermek mecburiyetinde hissetmeyin kendinizi.

      Alişan hocamız ne diyor? 2 yaşın altında aşı uygulanmasının tıbben HİÇBİR DAYANAĞI yoktur.

      Nokta.

      Ona göre düşünün, kararınızı verin lütfen.

  7. ŞEFİKA ZENGİNOL
    Şub 15, 2017

    İYİ GÜNLER MADEM AŞILAR KONUSUNDA BU KADAR YAPILMAMASI GEREKTİĞİNİ AÇIKLAYAN OLABİLİRLİ BİLGİLER PAYLAŞIYORSUNUZ .NEDEN SAĞLIK BAKANLIĞI İLE ORTAK BİR PROTOKOL IŞIĞINDA BULUŞARAK SORU İŞARETLERİNİ YOK ETMİYORSUNUZ.AİLELERİN KAFASINDA SORU İŞARETLERİNİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA YÜKÜNÜ AZALTIRSINIZ.TEŞEKKÜRLER…

    • Asena Devlet
      Şub 23, 2017

      Şefika hanım,

      Sağlık Bakanlığı bizlerle değil, çokuluslu ilaç şirketlerinin temsilcileri ile görüşmekte takdir edersiniz ki.

      Bugüne kadar tek bir aşıya bağlı sakatlık ve ölümü kabul dahi etmemiş bir “sağlık” bakanlığının gerçekten bizlerin sağlığını, personelinin yükünü düşündüğünü zannediyorsanız siz lütfen oraya mektup yazın, belki geri dönerler 🙂

      Ben hala arıyorum, Alişan hocamızdan başka bu işe ciddi mesai harcayıp birebir konuyu, buralarda verdiğimiz yayınları okuyup da yorum yapan TEK doktor çıkmadı.

      Belli ki “yük” edinmek istemiyorlar. Belli ki çocuklara kendi elleriyle zarar vermekte oldukları gerçeği ile yüzleşmek istemiyorlar!

      Benim derdim ve görevim sağlık personelini bilgilendirmek, onların yapmaları gereken araştırmayı kendilerine sağlamak değil. Sağlık Bakanlığı “aşı çalışma grubu” kurmuş bakın, her iki senede bir Hilton ve Sheraton otellerinde Merck, Sanofi, Novartis temsilcileriyle samimi toplantılar düzenleyip milyonlarca çocuğa yeni hediyelerini nasıl sunacaklarına dair “protokoller” geliştiriyorlar.

      Belki bu mutat toplantılarına katılıp kendilerinden gerekli bilgilendirmeyi almak isteyebilirsiniz?

      Kolaylıklar dilerim..

      a.

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.